Cykelsport – Her er de største cykelløb

Nogle af de tidligste minder hos langt de fleste af os involverer en cykel. Nogle husker den første cykel de fik af mor og far, andre husker det værste fæle styrt man tog, og det alvorlige tilfælde af asfalteksem som fulgte med i kølvandet.

Iflg. Cyklistforbundet i Danmark viser undersøgelser, at ca. 80% af vi danskere som minimum engang imellem kører på cykel. Det placerer os som nr. 2 på listen over cykelglade nationer i Europa. Malta er i øvrigt sidst. Her cykler kun ca. 5% af befolkningen, og kun 1% cykler regelmæssigt.

Vi er altså et cykelglad folkefærd her i Danmark, og måske er det derfor, vi danskere for alvor har taget cykelsporten til os. Kun få sportsbegivenheder ses af flere mennesker i løbet af et år, end Tour de France, når verdens største cykelløb pr. tradition ruller over TV-skærmene i rigtigt mange danske hjem hver eneste sommer.

Rigtigt mange af os ynder endda at spille odds på cykling, når vi skal følge med i TV, og der bliver omsat for millioner af kroner hos bookmakerne her i landet, når der skal satses på hvem der vinder dagens etape, hvem der sidder i den prikkede bjergtrøje efter etapen eller selvfølgelig hvem der kan trække i gult efter paradekørslen på Champs-Élysées.

 

Cykelsportens største løb og klassikere

Som cykelsport-entusiaster har vi naturligvis krydset de største cykelløb i verden af i kalenderen hvert år, så vi kan følge slagets gang, når der skal trædes nogle watt ud i pedalerne i kampen om de største triumfer.

Herunder kan du se vores bud på de største cykelløb du kan opleve årligt, set fra et dansk perspektiv. Her kigger vi både på endagsløb, de såkaldte klassikere og de største etapeløb.

 

Tour de France

tour_de_france

Intet kommer i nærheden af Tour de France, når vi snakker interesse for cykling hos den danske befolkning. Det kammer helt over hvert år, når cykelsportens største navne pløjer gennem det franske landskab, og særligt når den står på de store bjergetaper i Pyrenæerne og de franske alper.

Tour de France blev måske for alvor populært i Danmark i 1996, da Bjarne Riis steg til tops på podiet i Paris og skrev sig ind i historien som den første danske vinder af verdens største cykelløb. Selv om Bjarne indrømmede i 2007, at han havde fået hjælp undervejs af et medikament ved navn Epo. Sejren i Tour de France blev aldrig frataget Bjarne Riis trods indrømmelserne, da sagen faldt for forældelsesfristen.

Danskerne har generelt stolte traditioner i Tour de France, og vi håber ikke det er sidste gang, vi får lov at fejre en dansk vinder af Tour’en.

Tour de France køres i juli hvert år, og du kan stensikkert læse mere om årets Tour her på Medveg.dk, når startskuddet rykkere tættere på i kalenderen.

 

Giro d’Italia

giro_ditalia

“Giroen” eller “Corsa Rosa”… Giro d’Italia kendes under flere navne, og først og fremmest kendes løbet for at være et af verdens hårdeste cykelløb.

Løbet køres primært i Italien med få afstikkere til nabolandene, og det blev første gang kørt i 1909. Siden har løbet fundet sted hvert år, undtagen under de to verdenskrige.

Sammen med Tour de France og vores næste hit på listen – Vuelta a España – udgør Giro d’Italia et trekløver af mest prestigefyldte, tre-uger lange Grand Tours-løb. Desværre har vi endnu aldrig haft en dansk vinder af Giroen, men som nation stiller Danmark som regel med adskillige konkurrencedygtige rytter i løbet, hvilket gør det særligt interessant set med danske øjne.

Løbet finder som regel sted fra slutningen af maj til starten af juni.

 

Vuelta a España

vuelta_a_espana

Spaniens absolut største cykelløb hedder Vuelta a España, og ligesom både Tour’en og Giro’en er Vuelta’en ét af de tre store Grand Tours cykelløb.

Løbet blev første gang kørt i 1935, efter arrangørerne var blevet inspireret af successen med både Tour de France i Frankrig og Giro d’Italia i Italien. Pga. borgerkrigen i Spanien og 2. Verdenskrig, havde Vuelta’en en hård opstart, men nu er løbet blevet kørt årligt og kontinuerligt siden 1955.

Vuelta’en skifter også rute årligt, men slår som regel vejen gennem Pyrenæerne på vejen til Madrid, hvor den store finale finder sted hvert år.

Desværre har en dansker aldrig vundet Vuelta’en, men vi har som regel altid en bunke solide danske ryttere med i feltet.

Vuelta a España er en absolut klassiker, som køres i august eller september hvert år.

 

Danmark Rundt

dannebrog-610x401

Dansk cykelsports flagskibs-cykelløb hedder Danmark Rundt, og det er et etapeløb som strækker sig over 6 etaper for professionelle landevejsryttere. Som en del af UCI Continental Circuits tiltrækker Danmark Rundt af og til store cykelnavne, som f.eks. da Ivan Basso storsejrede i 2005, hvor han vandt fire af de seks etaper.

Løbet blev kørt første gang i 1985, men blev lagt på hylden efter tre år. Danmark Rundt blev genoptaget igen i 1995 og er blevet kørt hvert år siden.

Set med danske briller er løbet naturligvis særligt interessant, fordi det byder på det bedste talent dansk cykelsport kan møntre, og det trækker hundredtusinder af tilskuere ud til ruten, når feltet slanger sig gennem det smukke danske landskab.

 

Andre store etapeløb

Tour Down Under Australien Januar
Paris-Nice Frankrig Marts
Tirreno-Adriatico Italien Marts
Catalonien Rundt Spanien Marts
Baskerlandet Rundt Spanien April
Romandiet Rundt Schweiz April
Criterium du Dauphine Frankrig Start juni
Schweiz Rundt Schweiz Midt juni
Polen Rundt Polen Juli
Eneco Tour Belgien/Holland August

 

Endagsløb: Klassikerne

Mens de tre store Grand Tours strækker sig over flere uger, er der også en række fantastiske cykelløb, som afvikles over én dag. Disse kaldes for klassikere i landevejscykling, fordi de som regel er blevet kørt i en lang årrække, og dermed er blevet “klassiske”.

Det er stormagter i cykelsporten som Belgien, Italien, Spanien og Frankrig som huser de fleste af klassikerne.

De fem klassikere Liege-Bastogne-Liege, Flandern Rundt, Paris-Roubaix, Milano-Sanremo og Lombardiet Rundt kaldes under en fællesbetegnelse for “monumenterne”, og de regnes for de mest prestigefyldte endagsløb i cykelsporten.

Den første klassiker er Liège-Bastogne-Liège i Belgien, som første gang blev kørt i amatørudgave i 1892 og to år senere i første proudgave. Langt senere – efter 2. Verdenskrig – er der kommet “nyklassikere” til, som f.eks. Amstel Gold Race i Holland.

Klassikerne:

Milano-Sanremo*  Italien  Midt i marts
Flandern Rundt*  Belgien  Start april
Paris-Roubaix*  Frankrig  Start april
Amstel Gold Race  Holland  Midt i april
La Fleche Walonne  Belgien  Slut april
Liege-Bastogne-Liege*  Belgien  Slut april
Rund um den Henninger Turm  Tyskland  1. maj
Clasica de San Sebastian  Spanien  August
Brussels Cycling Classic (Paris-Bruxelles) Frankrig/Belgien September
Zürichmesterskabet  Schweiz  Oktober
Paris-Tours  Frankrig  Oktober
Lombardiet Rundt*  Italien  Oktober

* Monumenterne